Weerberichtjes kaartenset

Met behulp van de weerbericht kaartjes gaan kinderen op zoek naar het weer in zichzelf. Door hun eigen weerbericht leren (h)erkennen kunnen kinderen al hun verschillende gevoelens beter verwerken. Emoties kunnen dan komen en gaan, net als de wolken in de lucht.

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 12,95

Voeg jouw ervaringen aan dit product toe

Aanvullende Informatie

Soort product Kaartenset
Positieve invloed op sociaal- emotionele vaardigheden, jezelf en elkaar beter leren kennen, zelfvertrouwen, taalontwikkeling, contact maken, uiten van emoties
Leeftijd 4 - 7 jaar , 8 - 10 jaar , 10 - 12 jaar, Vanaf 12 jaar
Aantal spelers Variabel
Speelduur Variabel
Taal Nederlands
Auteur Margot Janssen
Uitgever Earth Games
Artikel nummer coachk.16
Afmeting 8 cm x 7 cm x 4,5
Tips

Observeer je eigen weer. Leer op speelse wijze emoties herkennen en verwerken.

Combineer de Weerberichtjes met het boek bij de Weerberichtjes.

Klik hier om het boek bij de Weerberichtjes te bekijken.

 

Details

Weerberichtjes

‘Weerberichtjes’ zijn 52 ronde kaartjes met tekeningen en woorden die iets vertellen over het weer. Het weer dat zich buiten afspeelt, maar ook in jezelf. Je bent in een zonnige bui, of misschien raast er diep van binnen wel een storm…

In wat voor bui ben jij?

Ga maar eens na welke buien er zoal zijn: een zonnig humeur, een sombere stemming, een razende storm of een warm gevoel, het kan allemaal voorbij komen. Weerberichtjes stellen kinderen in staat om op speelse wijze hun emoties te (h)erk ennen.

Uitgangspunt

Uitgangspunt bij het werken met de Weerberichtjes is dat als kinderen hun eigen weerbericht leren (h)erkennen, ze beter in staat zijn om zware tijden het hoofd te bieden en kunnen ze ten volle genieten van lichte perioden. 

Achter de wolken schijnt de zon

Zo leren kinderen: Hoe het weer in jou ook is, bedenk altijd dat je dat weer ervaart, maar niet bent. Want wie jij werkelijk bent, is steeds te vinden voorbij elk weer; groots en stralend als een blauwe hemel!

Op ontdekkingstocht

Op zoek gaan naar het weer in jezelf werkt als een ontdekkingsreis. Wie weet wat je allemaal tegenkomt… Wolkenvelden, zonneschijn, bliksem, misschien wel een regenboog?

Emoties verwerken

Door de weerelementen in zichzelf te herkennen en de ruimte te geven, kunnen kinderen al hun verschillende gevoelens beter verwerken. Emoties kunnen dan komen en gaan, net als de wolken in de lucht.

De auteurs

De Weerberichtjes zijn ontwikkelt door:

Margot Janssen

Margot Jansen is een doorgewinterde juf op school en ze geeft ook al jaren tekenles aan kinderen en volwassenen. Ze heeft sinds 2006 De toverboom, een opleiding om volwassenen te leren tekenen met kinderen en spiritualiteit te laten ervaren. www.detoverboom.nl

Margot de Weijs

Margot de Weijs heeft als diepgewortelde passie het spelen met taal, verhaal, beeld en klank. In haar leven en werk met kinderen en volwassenen ervaart ze steeds weer dat dit spel een prachtig instrument is voor bewustwording en zelfrealisatie. Ze is ook auteur van De Vertelboom. www.vertelboom.nl

Inzetbaarheid

Weerberichtjes is een vakoverstijgend en multidisciplinair concept dat voor didactisch en sociaal emotioneel onderwijs kan worden ingezet. Weerberichtjes wordt ook gebruikt ten behoeve van (kinder)coaching omdat het een bevorderend effect kan hebben op bewustwording en (zelf)reflectie. Het 'weer in jezelf' weerspiegelt immers steeds een stemming, een bui; een (gemoeds)toestand die er op een gegeven moment 'gewoonweg is'. Alle (fysieks) sensaties, gedachten en gevoelens die voorbij komen kunnen worden geobserveerd en derhalve ook worden onderzocht.

Werken met de kaartjes

Weerberichtjes is vooral een open uitnodiging om op een speelse manier alle facetten van het (binnen- en buiten) weer te ontdekken. Aan dat spel zijn geen regels gebonden. Dat wil zeggen dat er naar eigen inzicht mee gewerkt en gespeeld kan worden. Ook leuk is het om met de kaartjes een eigen weer-schriftje/boekje te maken.

Spelvorm 1: Observeer je eigen weer

Neem de kaartjes uit het doosje en leg ze kris kras door elkaar, met de achterkant naar boven. Kies op gevoel een kaartje uit en bekijk de afbeelding en de woorden aandachtig.

- Kijk vervolgens naar buiten. Lijkt het plaatje op het weer van nu? Wat is er hetzelfde of anders aan?

- Draai alle kaartjes om en zoek het plaatje dat het meest lijkt op het huidige weer. Vind je dit weer fijn of niet? Kun je uitleggen waarom? Wat zijn de voor- en nadelen van dit weer?

- Kijk (voel!) nu naar binnen. Past het weerberichtje bij jouw stemming? Waarom wel of waarom niet? Ga op zoek naar het weerberichtje dat jou op dit moment het meest aanspreekt. Wat vind je er zo fi jn aan? Pak ook eens een weerberichtje dat je niet zo leuk vindt. Kun je het gevoel dat het kaartje oproept ‘er laten zijn’? Als alle emoties genoeg ruimte krijgen kunnen ze komen en gaan, net als de wolken in de lucht. Zie je het voor je?

- Teken jouw stemming van dit moment en breng zo je eigen weer in beeld. Maak de volgende dag weer een tekening. Zie je verschil?

Spelvorm 2: Op volgorde

Oefen met letters en leg de kaartjes op alfabetische volgorde. Maak zelf een andere volgorde voor de kaartjes, bijvoorbeeld van ‘mooi’ naar ‘lelijk’ of van ‘licht naar donker’. Bedenk dat je het niet fout kunt doen; dit is jouw kijk op het weer. Je idee over het weer kan altijd veranderen; wat je nu maar niks vindt, kun je volgende week juist prettig vinden. (Een regenbui na een hittegolf is heel verfrissend!)

Spelvorm 3: Ordenen

Verdeel de kaartjes in groepjes: zoek bijvoorbeeld alle zonnen bij elkaar, de wolken, de sterren enz. Ook hierbij geldt dat je jouw eigen indeling mag bedenken. Of maak paren: zoek steeds twee tegenstelde kaartjes bij elkaar.

Spelvorm 4: Imiteer het weer

Dans als het zonlicht, spatter als de regendruppels, blaas als de wind, drijf als een wolk, bulder als de donder...

Verder spelen

Gebruik je fantasie en bedenk zelf eens een spelletje. Ken je iemand die ook zo’n leuk doosje met weerberichtjes heeft? Dan kun je samen memorie spelen!

Toepassing op school

Weerberichtjes is een instrument voor volledig onderwijs, dat wil zeggen onderwijs voor hoofd, hart en zie. De Weerberichtjes zijn in te zetten bij: 

Sociaal emotionele ontwikkeling:

- emoties (h)erkennen

- waarnemen en bewust worden van gedachten en gevoelens

- bevorderen van empatisch vermogen, liefdevol omgaan met jezelf, de ander en je leefomgeving; ‘een gezond klimaat scheppen’

Expressie: 

- creatieve vaardigheden: tekenen, schrijven en spel taal

- woordenschat

- spelling

- lezen en schrijven (suggesties: lettergrepen klappen, kaartjes op alfabet leggen, welke woorden zijn klankzuiver en welke niet? Vb: je zegt ‘regun’ maar schrijft regen)

Aardrijkskunde:

- het weer

- de seizoenen

Begeleiden van kinderen

(b.v. kindercoaches, psychologen en speltherapeuten)

Weerberichtjes kunnen worden ingezet als opwarmertje voor een gesprek. Door samen kaartjes te bekijken en daarbij vragen te stellen kan spelenderwijs contact worden gemaakt met het kind: ‘Welk weer(berichtje) vind je mooi of lelijk?’ ‘Kun je zeggen waarom?’ ‘Hoe voel jij je nu?’ ‘Kun je een kaartje uitkiezen dat bij jouw bui past?’ ‘Noem een nadeel én een voordeel van deze situatie.’ ‘Wie of wat zou jou in deze omstandigheden kunnen helpen?’

Het voordeel van deze werkwijze is dat het kind zonder oordeel - het weer is immers onpersoonlijk - zowel positieve als negatieve gedachten en gevoelens kan observeren en benoemen. Antwoorden van het kind leveren relevante informatie op die kan bijdragen aan een succesvolle behandeling

Groepsactiviteiten

(b.v. kinderyoga, naschoolse opvang)

Weerberichtjes kunnen dienen als ijsbrekertje voor kringgesprekken. Zie ook de spelvormen hierboven.

Thuis

Weerberichtjes is ook geschikt voor thuisgebruik. Jonge kinderen kunnen samen met hun ouders of opvoeders met de kaartjes spelen en erover tekenen en kleuren. Kinderen die al lezen en schrijven, kunnen zelfstandig bij hun kaartje een eigen kunstwerk maken of een eigen weerboekje maken wat als dagboekje kan dienen en waarbij er steeds aan de hand van een weerkaartje kan worden getekend en geschreven.

Veel plezier!


Deel uw ervaring

Log in of registreer om jouw ervaringen over dit produkt toe te voegen

U heeft wellicht ook interesse in de volgende product(en):