Brievenbuspakket: Filosoferen

Praatprikkels en Praatplaatjes

50 filosofische vragenkaartjes die de start zijn voor een goed gesprek en kinderen vanaf 6 jaar lekker aan het denken zetten! Zo kun je als leerkracht, (groot)ouder of therapeut mooie filosofische gesprekken hebben met kinderen en écht contact maken. Je vraagt het kind immers naar hoe hij of zij denkt over de wereld!

Beschikbaarheid: In voorraad

Normale prijs: € 27,90

Speciale prijs: € 25,11

Voeg jouw ervaringen aan dit product toe

Aanvullende Informatie

Soort product Kaartenset
Positieve invloed op verbeeldingskracht, creatief denken, sociaal- emotionele vaardigheden, communiceren, flexibel denken / van standpunt kunnen veranderen, jezelf en elkaar beter leren kennen, discusseren, luisteren, taalontwikkeling
Leeftijd 8 - 10 jaar , 10 - 12 jaar, Vanaf 12 jaar
Aantal spelers 1 speler , 2 - 4 spelers, 5 - 6 spelers , 7 - 8 spelers, 9 - 10 spelers, 12 of meer spelers
Speelduur 10 á 20 minuten, 20 á 30 minuten
Taal Nederlands
Auteur Fabien van Kempen
Uitgever De Filosofiejuf
Artikel nummer BP6
Afmeting Past door de brievenbus
Tips

Lees hier de handleiding filosoferen

Filosoferen is goed in te zetten voor het ontwikkelen van de denkvaardigheden, kritisch denken, taalontwikkeling, sociaal-emotionele vorming en creativiteit (out-of-the-boxdenken).

Details

Praatprikkels

Het is leuk en belangrijk om met kinderen te praten. Dus stel je vragen als ‘hoe was het op school vandaag?’ of ‘wat heb je dit weekend gedaan?’. Helaas blijken deze lang niet altijd prikkelend genoeg om tot een goed gesprek te komen. Een gesprek dat echt ergens over gaat, diepgang heeft, een filosofisch gesprek bijvoorbeeld.

De belangstelling om met kinderen te filosoferen groeit. In tijden van crisis ontstaat er sowieso meer behoefte aan verdieping. Er zijn diverse boeken met methodes om tot een filosofisch gesprek met kinderen te komen. Deze methodes vragen vaak nogal wat voorbereiding. In de dagelijkse praktijk schiet het filosoferen er dan ondanks goede zin en voornemens toch bij in.

Daarom zijn de Praatprikkels ontwikkeld. Praatprikkels zijn kaartjes met daarop een filosofische vraag en bieden zo een laagdrempelige manier om met kinderen te filosoferen. Je pakt ze er zo even bij in de kring of thuis aan tafel. Je trekt een kaartje en het gesprek kan beginnen.

Op elk kaartje staat een filosofische vraag. Elke vraag kan meerdere filosofische thema’s oproepen zoals waarheid, tijd, vriendschap, identiteit, gelijkheid, vrijheid en nog veel meer. Het maakt niet uit bij welk thema het gesprek uitkomt. Elke kaartje bevat een illustratie die de vraag ondersteunt en vaak ook al aan het denken zet.

Het enige wat de volwassene moet doen is de kinderen zo lang mogelijk stimuleren om verder te denken door hun antwoorden te bevragen, bijvoorbeeld met een van de vragen die op de achterkant van de kaartjes staan. Op www.filosofiejuf.nl/downloads zijn bovendien doorvraagkaartjes te downloaden om te printen, uit te knippen en eventueel op karton te plakken of lamineren. Dit kan ook een stimulans zijn om meer kinderen bij het gesprek te betrekken door alle kinderen een doorvraagkaart te geven en ze hun vinger op te laten steken als de vraag bij datgene wat gezegd werd past.

Vanaf ongeveer 6 jaar te gebruiken.

De auteur over de Praatprikkels:

"Ik ben jeugdboekenschrijfster, educatief auteur en gastdocent. Dat laatste bijvoorbeeld als 'filosofiejuf'. Als filosofiejuf kom ik op basisscholen om met kinderen te filosoferen. Ik krijg altijd veel enthousiaste reacties van leerkrachten en ouders die aangeven zelf ook te willen filosoferen met kinderen maar niet zo goed weten hoe te beginnen. Daarom ontwikkelde ik de Praatprikkels. Praatprikkels zijn filosofische vragenkaartjes voor kinderen. Op elk kaartje staat een filosofische vraag. De kaartjes bieden zo een laagdrempelige manier om met kinderen te filosoferen. Je pakt ze er zo even bij in de kring of thuis aan tafel. Je trekt een kaartje en het gesprek kan beginnen.  

Op elk kaartje staat een filosofische vraag. Elke vraag kan meerdere filosofische thema’s oproepen zoals waarheid, tijd, vriendschap, identiteit, gelijkheid, vrijheid en nog veel meer. Het maakt niet uit bij welk thema het gesprek uitkomt. Elke kaartje bevat een illustratie die de vraag ondersteunt en vaak ook al aan het denken zet.

De kaartjes zijn bruikbaar voor ouders, therapeuten, leerkrachten, etc om zelf te kunnen filosoferen met kinderen. Filosoferen is een mooie vorm van contact met kinderen. Je doet geen appel op hun gevoelens en hebt het niet over hun eventuele problemen maar raakt er toch door in diep contact met het kind. Je vraagt hem immers naar hoe hij denkt over de wereld. Voor veel kinderen is dat een verademing en een vorm van echte aandacht. Filosoferen is goed voor de denkvaardigheden, kritisch denken, taalontwikkeling, sociaal-emotionele vorming en creativiteit (out-of-the-boxdenken). "

Praatplaatjes


Deel uw ervaring

Log in of registreer om jouw ervaringen over dit produkt toe te voegen

U heeft wellicht ook interesse in de volgende product(en):