Handleiding positief & ontspannen

Thuispakket positief & ontspannen

Tips voor het gebruiken van de Eigenwijsjes 

Thuis

Schud de kaartjes en leg ze met de achterkant naar boven. Bedenk waarvoor je een kaartje wilt trekken: voor dat moment, die dag of week. Pak dan een kaartje en bekijk het.

Begin de week positief! Iedere maandagochtend voor het hele gezin! • Ieder trekt zijn eigen kaartje. Hang deze EigenWijsjes duidelijk zichtbaar op, bijvoorbeeld bij de eettafel. Je kan elkaar zo af en toe even herinneren aan de positieve zin die op jouw EigenWijsje staat of op het EigenWijsje van de ander. Zo help je elkaar!

Iedere dag positief!

De stapel rond

• Iedere ochtend trek je een nieuw kaartje van de bovenkant van de stapel. Stuk voor stuk ga je ze op volgorde omdraaien, zodat ze allemaal een keer aan bod komen. Leg het Eigenwijsje zichtbaar op een plaats waar je vaak langskomt overdag. Je wordt op deze manier vaak herinnerd aan jouw motto van die dag!

In het voorbij gaan!

• Leg alle kaartjes met de achterkant naar boven in een mooi mandje en zet dat neer op een plaats waar je af en toe langs loopt. Je trekt dan je EigenWijsje gewoon als je er even zin in hebt.

Voor het slapen gaan!

• Trek een kaartje en leg het onder je kussen voordat je gaat slapen. Ga je er dan een mooie positieve droom van maken?

Kies zelf eentje uit de stapel!

• Heb je even een steuntje in de rug nodig? Kies zelf uit de stapel het EigenWijsje dat je op dat moment goed kan gebruiken.

• Heeft iemand bij jou in de omgeving even wat extra aandacht nodig? Zoek in de stapel het geschikte EigenWijsje voor zo’n moment en geef het.

• Zoek je een manier om een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken? Kies zelf! Zoek in de stapel een toepasselijk EigenWijsje en geef het.

Gezelschapsspel: niet nieten

• Iedereen trekt zelf bijvoorbeeld 4 kaartjes. De resterende kaarten worden als blinde stok op tafel gelegd. Probeer in je beurt een kaartje weg te geven aan een zelf te kiezen andere medespeler. Leg daarbij uit waarom je dat kaartje wilt geven. De speler die het EigenWijsje aangeboden krijgt mag het ook weigeren of zeggen dat hij liever een ander kaartje zou krijgen. Iedereen mag zijn mening geven over de aanbiedingen die gedaan worden, maar daarbij mag maar één persoon tegelijk aan het woord zijn. Pas daarbij wel op voor het verboden woord! Je doet je aanbieding namelijk waarbij het woordje 'niet' het verboden woord is. Gebruik je toch per ongeluk deze negatieve formulering dan is je beurt voorbij en trek je een nieuw kaartje van de stok. Ook als je een kaartje weg hebt kunnen geven is jouw beurt voorbij. Aan het eind van je beurt trek je een nieuw kaartje van de stok. Per beurt mag je twee keer een aanbiedingen proberen te doen. Op de kaartjes staan EigenWijsjes van drie tot dertien woorden. Ben je in het bezit van twee EigenWijsjes met eenzelfde aantal woorden, dan mag je die uitleggen op de tafel. Dit mag je alleen doen als je zelf aan de beurt bent. Wie kan goed een positieve zin aanbieden of ontvangen? En... wie heeft uiteindelijk als eerste al zijn kaarten op tafel uit kunnen leggen?

Estafette

• Een kaartje trekken om als boodschap aan iemand anders te geven. Trek drie kaartjes en kies daaruit een kaartje om aan iemand te geven in de klas die dat Eigenwijsje die dag goed zou kunnen gebruiken. Leg uit waarom je dat vind en praat erover! Degene die een kaartje ontvangen heeft is de volgende keer aan de beurt om een kaartje te trekken voor de volgende enz.

Gesprek

• Iedereen trekt een kaartje. Vertel om de beurt welk EigenWijsje jij hebt getrokken. Waarom denk je dat jij het goed zou kunnen gebruiken. Of wat kan je over dat Eigenwijsje vertellen?

• Iedereen trekt twee kaartjes. Geef één van die twee Eigenwijsjes aan degene die naast je zit. Vertel daarbij waarom je denkt dat die ander juist dat Eigenwijsje heel goed zou kunnen gebruiken? Of je legt uit waarom je vind dat die ander dit Eigenwijsje helemaal niet nodig heeft en het ook door mag geven aan de volgende.

• Eén kaartje wordt getrokken en hardop voorgelezen. Laat iedereen ook de illustratie erbij zien. Wie wil of kan wat vertellen over dit kaartje?

Uitgangspunt voor een werkvorm

• trek een EigenWijsje en gebruik dat als onderwerp om een tekening over te maken.

• trek een kaartje en gebruik dat als thema om een verhaaltje over te schrijven. Kijk en kies zelf. Zoek er zelf eentje uit!

• Goed gewerkt, je best gedaan of gewoon een steuntje in de rug nodig? Kies zelf! Kijk in de open stapel en kies het EigenWijsje wat je op dat moment zelf het liefste wil hebben.

• Praten met je klasgenoten. Kies een EigenWijsje en bespreek/motiveer jouw keuze.

Een stapel 'op maat'

• Selecteer een aantal kaarten en maak zo een stapel op maat die aansluit bij de problematiek van het betreffende kind. Er kunnen namelijk situaties zijn waarbij sommige zinnetjes beter nog even achterwege kunnen blijven. Doormiddel van een speciale selectie kan er ook een bepaalde sturing gegeven worden die juist voor de situatie van het kind positief kan werken. Kijk en kies zelf. Zoek er zelf eentje uit!

• Kies zelf een toepasselijk EigenWijsje uit de stapel om mee te geven als motto voor de komende tijd! Begin en/of eindig een dag of een gesprek met een EigenWijsje.

• Laat een EigenWijsje trekken als aanleiding voor een gesprek of een werkvorm. Als afsluiting van een gesprek of werkvorm kan een EigenWijsje doorwerken als een goede bevestiging op een positief gevoel. Maak je eigen EigenWijsje!

• Om zelf je Eigenwijsjes te maken zijn er 2 verschillende basisbladen te printen. Kijk hiervoor op www.dubbelzes.nl.